08.03.2022

Naiset rokkaavat IT-alalla

Tietotekniikan ala on pitkään ollut miesten suosiossa, mutta alalta löytyy myös vahvaa naisosaamista. Näin naistenpäivän kunniaksi haluammekin tuoda esille Flowperheen naisia sekä ajatuksia työskentelystä IT-alalla.
T_PLACEHOLDER_IMAGE

Naisia IT-alalla? Todellakin! 

Tietotekniikka-ala on ollut pitkään miesten suosiossa. Vuonna 2021 tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen amk:n ja ylemmän amk:n opiskelijoista naisia oli 28 % ja miehiä 72 %, kun 10 vuotta sitten vastaavasti naisia oli vain 16 % ja miehiä 84 %. Tilanne on siis ollut tasoittumaan päin, joka on huippua, sillä IT-ala sopii kaikille sukupuolesta riippumatta. Tätä kehitystä haluamme rohkaista ja tukea esimerkiksi kertomalla omia kokemuksiamme IT-alalta.

Kiinnostuneille suosittelemme seuraamaan #mimmitkoodaa-hanketta, joka on saavuttanut suuren suosion tavoitteena edistää naisia seuraamaan unelmiaan IT-alalle sekä luomalla vahvan yhteisön IT-alalla työskenteleville naisille. Keskustelukanavalla onkin yli 1000 IT-alasta kiinnostunutta ja jo alalla työskentelevää upeaa mimmiä. 

Meillä atFlow'lla saamme nauttia sekä mies- että naisenergiasta suhteellisen tasavertaisesti, sillä Flowperheestä noin 38 % on naisia ja 62 % miehiä. Sukupuolella ei ole merkitystä työtehtävien kannalta, vaan työnkuva syntyy mielenkiinnon kohteiden mukaan. Naisia meillä on työskennellytkin erilaisissa rooleissa kuten käyttöliittymäsuunnittelussa, visuaalisessa suunnittelussa, projektin vetäjinä sekä myynnissä ja markkinoinnissa. Mutta mitä Flownaiset ajattelevat IT-alasta ja mitä he sanoisivat IT-alasta kiinnostuneille?

 

Sonja, UX Designer

"Parasta IT-alalla on ehdottomasti se, miten paljon voi oppia lyhyessä ajassa ihmisistä kaiken digin ja teknologian ohella."

Kokemukset alalta ovat opettaneet arvostamaan monenlaisista osaamistaustoista ja persoonista koostuvia tiimejä ja ennen kaikkea asiakkaita. Suunnittelua ja teknologiaa on hyvä ymmärtää, mutta kaikki menee hukkaan, jos ei ymmärrä ensin, millaiselle toimialalle ja käyttäjälle tuotetta tekee. Siksi näen, että tällä alalla on paljon tarjottavaa myös niille naisille ja miehille, joilta ei ehkä koodaaminen suju, mutta asiakaspalvelu, projektien vetäminen, markkinointi tai vaikkapa käyttötestaus luonnistuvat. 

 

Inka, markkinointiharjoittelija

"IT-alalta löytyy monenlaisia työtehtäviä, eivätkä kaikkien alalla työskentelevien tarvitse olla lahjakkaita koodareita."

Omat kokemukseni koodauksesta ovat useamman vuoden takaisia ja jääneet yksittäisille lukioaikaisille tunneille, jossa koodasimme yksinkertaisia pelejä ja verkkosivustoja. Niiden pohjalta syntynyt tekninen osaaminen ei ole siis kovinkaan vankka, mutta se ei ole menoa haitannut. Kun ymmärtää perusperiaatteet, pääsee jo pitkälle. Itselleni alan sukupuolijakauma ei ole näkynyt niin selvästi, sillä atFlow'lla olen tehnyt töitä yhtä paljon sekä naisten että miesten kanssa, ehkä jopa naisten kanssa enemmän. Kannattaa ehdottomasti kokeilla IT-alaa, sillä täältä löytyy varmasti monenlaisia työtehtäviä myös henkilöille, jotka eivät ole niin perillä koodauksen saloista.

 

Marjo, visuaalinen suunnittelu

"Parasta työskentelyssä on projektien toteuttaminen ja tuotekehitys, yhteistyössä muiden asiantuntijoiden ja asiakkaiden kanssa."

Tullessani IT-alalle kymmenen vuotta sitten, mietin, onko alalle kouluttautunut enemmän tekijöitä kuin tarjolla olevia työpaikkoja on, sekä ovatko kaikki työpaikat pääkaupunkiseudulla. Ajattelin IT-alaa kuitenkin kasvavana tulevaisuuden alana, sekä kiinnostukseni ja motivaationi verkkopalveluiden suunnittelua kohtaan olivat niin vahvat, että halusin päästä kokeilemaan. Koin myös tärkeänä, että pääsisin käyttämään työssäni luovuutta sekä visuaalisuutta. Parasta IT-alalla työskentelyssä on projektien toteuttaminen ja tuotekehitys, yhteistyössä muiden asiantuntijoiden ja asiakkaiden kanssa. En ole erityisemmin ajatellut alan sukupuolijakaumaa - tämä voi johtua osaltaan siitä, että atFlow'lla se ei ole tullut erityisemmin esiin. Suosittelen kiinnostuneiden kokeilemaan ehdottomasti IT-alaa! Täältä löytyy paljon monipuolisia työtehtäviä - kannattaa siis selvittää, löytyisikö joukosta omiin kiinnostuksen kohteisiin sopiva paikka.

 

Näiden Flownaisten ajatusten johdosta toivotamme oikein ihanaa naistenpäivää kaikille naisille tasapuolisesti!