Mitä mahdollisuuksia uudenlaiset verkkopalvelut tarjoavat koulutusalalla?
Opetushallituksen toimeksiannosta tehdyssä DIGAM (Digitalisaatio ammatillisessa koulutuksessa) -tutkimuksessa kerrotaan, että digitaaliset teknologiat, sisällöt ja prosessit ovat nivoutuneet kaikille koulutuksen aloille ja ryhmille. Tuo vaikutus itsessään on ollut pääasiassa hyvin positiivinen: digitalisaation tarjoamat tieto- ja viestintätekniikat edistävät oppilaitosten opiskelijalähtöisyyttä ja näin ollen opiskelijakokemusta. Myös sinä voit tukea oppilaitoksessasi ahertavia opiskelijoita antamalla heille ympäri vuorokauden toimivat työkalut, jotka auttavat heitä kaikissa opiskeluun liittyvissä kysymyksissä ja tarpeissa. Opettajille tiedonhakua ja -jakamista helpottavat palvelut vapauttavat puolestaan aikaa tähdellisiin tehtäviin!
Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto on ottanut käyttöönsä monipuoliset digityövälineet tukemaan nykyisten opiskelijoidensa, henkilöstönsä ja yhteistyökumppaneidensa työskentelyä. Lisäksi näiden työvälineiden avulla pyritään houkuttelemaan uusien talenttien ja yhteistyökumppaneiden kiinnostusta yliopistoa kohtaan. Itä-Suomen yliopiston ratkaisuja ovat muun muassa:
- Digitaaliset esitteet oppilaitoksen koulutustarjonnasta.
- Tehokas tietopankki opiskelijoiden neuvomiseen kaikissa opintoihin liittyvissä kysymyksissä.
- Modernit kampanjasivut tulevaisuuden talenttien houkutteluun ja saamiseen oman oppilaitoksen opiskelijalistoille.
- Uudenlainen hakupalvelu yliopiston tutkijoiden ja tutkimusryhmien löytämiseen, mikä edistää verkostoitumista ja uusien yhteistyökumppanuuksien syntymistä.
Menestystarina: Kamuksi monipuolinen tietopankki ja digitaalinen työympäristö
Toteutimme Itä-Suomen yliopistolle Opiskelijan käsikirja Kamun, jonka tärkein tehtävä on toimia opiskelijoiden digitaalisena tietopankkina. Samalla digitaalinen työympäristö palvelee myös muuta yliopiston väkeä ja henkilökuntaa. Kamusta löytyykin kaikille opiskelijoille ja opettajille yhteiset ohjeet, palvelut ja tiedotteet. Lisäksi verkkosivu kokoaa yhteen opiskelijan tärkeät sähköiset työvälineet aina opintojen suunnitteluvälineistä alkaen opiskelijaravintoloiden lounasmenuihin asti. Tällainen verkkopalvelu on erityisen kätevä esimerkiksi aloittaville opiskelijoille.
Tiedon löytyminen samasta paikasta tukee myös opiskelijoiden yhdenveroisuutta ja sitä, että jokaisella heistä on pääsy samoihin, yhdenmukaisiin tietoihin. Oman loppusilauksensa tuo räätälöidyn verkkosivuratkaisun helppokäyttöinen ja selkeä järjestelmä, jonka kautta tietojen päivitys onnistuu sivuston ylläpitäjiltä vaivattomasti. Lopputuloksena digitaalinen työympäristö on tehostanut opiskelua yhdessä Suomen suurimmista yliopistoista, jonka oppilaat ja opettajat pysyvät kärryillä yhteisistä ohjeistuksista ja ajankohtaisista tiedoista.
”Jälleen kerran turvauduimme atFlow’n apuun opiskelijalle suunnattua verkkosivustoa toteuttaessamme. Se kannatti: jälki oli tuttuun tapaan erinomaista ja yhteistyö pelasi mainiosti.”
-Katja Mielonen, UEF, Verkkopalvelujen tuottaja
Kamun lisäksi olemme toteuttaneet Itä-Suomen yliopistolle myös sosiaalisen median lailla toimivan Connect-hakupalvelun, joka yhdistää tutkijoita, tutkimusryhmiä ja yhteistyökumppaneita ympäri maailman tieteiden väliseen yhteistyöhön, ja haeyliopistoon.fi -digitaalisen koulutustarjontaesitteen jatkokoulutuspaikkaa hakeville opiskelijoille.
Sytytä lamppu pään päällä ja testaa verkkopalveluita omassa oppilaitoksessasi
Parhaimmillaan voit verkkopalveluiden avulla helpottaa opiskelijoiden kulkemista opinpolulla ja nopeuttaa opiskeluun liittyvien asioiden hoitamista opinahjossasi. Mutta haasteita ei tule kokonaan sivuttaa: myös DIGAM-tutkimuksessa potentiaalisiksi sudenkuopiksi listataan digityövälineiden ja sovellusten pirstaloituneisuus oppilaitoksen ja eri opettajien välillä, ongelmat tekniikassa ja huonosti palvelevat sovellukset. Lisäksi digiratkaisujen käyttöönotossa ja niiden soveltamisessa opiskelijat toivoivat oppilaitoksilta ripeämpää toimintaa.
Siksi digityökaluissa ja niiden käyttöönotossa tulee olla huolellinen: on tiedettävä, miten ja mihin tarkoitukseen työkaluja sovelletaan, ja kuinka niiden käyttö saadaan jalkautettua toiminnan tasolle. Itä-Suomen yliopisto on oiva esimerkki oppilaitoksesta, jossa verkkopalveluiden taipuvuus mitä omalaatuisimpiin ideoihin on huomattu:
- On tietopankki, joka toimii nimensä veroisesti opiskelijoiden kamuna opinpolulla.
- On tutkijoiden ja tutkimusryhmien hakupalvelu, joka sosiaalisen median lailla yhdistää tieteiden moniottelijoita ympäri maailman.
- On digitaalinen esite yksinomaan tulevaisuuden talenteille, jotta yliopiston toiminta pysyy uusien opiskelijoiden energialla elinvoimaisena.
- Kenties jotain muuta mielikuvituksellista yliopistolta on lähivuosina tulossa?
Itä-Suomen yliopiston viesti sinulle on rohkaiseva: myös sinun oppilaitoksesi opiskelijat ja opettajat ovat valmiina hyödyntämään perinteisten verkkosivujen lisäksi uudenlaisia verkkopalveluita. Kuvittele vaikkapa tilanne, kun opiskelijat ja opettajat kiittävät sinua tiedot samaan paikkaan kokoavasta digitaalisesta tietopankista. Kuulostaa aika hyvältä, vai mitä?
Kiinnostuitko kuulemaan aiheesta lisää?
Me atFlow’lla omaamme yli 10 vuoden asiantuntijuuden verkkoratkaisuista, jotka taipuvat monenlaisten eri toimialojen käyttötarkoituksiin. Myös työskentely opetusalan toimijoiden kanssa sujuu meiltä jouhevasti, ja olemmekin toteuttaneet räätälöityjä verkkosivuja ja tiedonhallintaan liittyviä ratkaisuja, jotka ovat tehostaneet tiedonjakoa ja vuorovaikutusta oppilaitoksissa. Jos kiinnostuit kuulemaan erilaisten verkkopalveluiden mahdollisuuksista koulutuksessa ja sinun oppilaitoksessasi, niin ota meihin yhteyttä – asiantuntijamme esittelevät sinulle mielellään opinahjosi toimintaa tukevat digityökalut!