Julkaistu: 20.08.2018

Miten voin testata sivustoni saavutettavuutta?

Oletko pohtinut, mikä on oman verkkosivustosi saavutettavuuden tila? Sen testaamiseen on olemassa monia työkaluja, mutta perusteellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi saavutettavuustestaus täytyy tehdä oikean ihmisen toimesta. Tässä tekstissä esittelen erilaisia testaustapoja nopeasta selaimella tehtävästä skannauksesta ammattilaisen tekemään auditointiin.

Onko sivustosi saavutettava?

Saavutettavuudella tarkoitetaan esteettömyyttä verkossa. Voit tutustua aiheeseen lisää aikaisemmassa blogitekstissämme tästä.

 

Selaintyökalut

 

Koneellinen testaus erilaisilla työkaluilla (esimerkiksi wave.webaim.org ja achecker.ca/checker/index.php) auttaa hahmottamaan verkkosivuston lähdekoodissa ilmeneviä kohtia, jotka vaikuttavat negatiivisesti saavutettavuuteen. Tämän kaltainen testaus on kuitenkin vain suuntaa antava, eikä se pysty hahmottamaan kaikkien käyttäjäryhmien tarpeita kattavasti.

 

Saavutettavuuden testaaminen itse

 

Saavutettavuutta voi myös testata itse, yksinkertaisesti kokeilemalla sivustoa erilaisten käyttäjien näkökulmasta. Papunet listaa siihen muutamia hyviä vinkkejä:

  • Selaa sivustoa ruudunlukuohjelmalla. Se muuntaa sivuston tekstin tai muun sisällön pistekirjoitukseksi, puheeksi tai suurennokseksi tai hyödyntää näitä kaikkia ominaisuuksia samanaikaisesti. Silloin saat käsitystä siitä, millainen sivusto on näkörajoitteiselle. Kiinnitä huomiota etenkin siihen, onko sivuston tekstisisältö ääneen luettuna ymmärrettävää.
  • Testaa, onnistuuko sivuston käyttäminen pelkästään nuolinäppäimillä. Pääsetkö vaihtonäppäimellä, nuolinäppäimellä ja enterillä tekemään kaikkia toimintoja? Huomaatko, missä kohtaa sivustolla olet menossa? Onko etenemisjärjestys looginen?
  • Testaa sivustoa eri laitteilla ja suosituimmilla selaimilla: toimiiko sivusto kuten pitää ja säilyykö se selkeänä puhelimella, tabletilla ja tietokoneella?

 

Ammattilaisen saavutettavuustestaus

 

Perusteellisen testauksen voi tilata valtuutetuilta saavutettavuustestaamisen ammattilaisilta (esimerkiksi www.annanpura.fi). Saavutettavuustestauksella saat selville verkkosivustosi saavutettavuuden tilanteen, jossa kerrotaan sekä kunnossa olevat asiat, että asiat, joissa on parannettavaa. Lisäksi raportti antaa konkreettisia korjausehdotuksia sivuston kehittämiseksi.

 

Saavutettavuus Huomioitu

 

Kun verkkosivuston saavutettavuus on kunnossa, sivustolle voidaan myöntää Saavutettavuus huomioitu -leima. Leiman saaminen edellyttää sitä, että saavutettavuustestaus eli auditointi menee hyväksytysti läpi leiman auktorisoiman testaajan toimesta.

 

Pitäisikö verkkosivustosi saavutettavuudelle tehdä jotain?

 

Olemme joensuulainen digitoimisto atFlow Oy ja uudistamme paraikaa asiakkaidemme sivustojen saavutettavuutta. Jos sinäkin kaipaat sparrausta ja tukea verkkopalvelusi saavutettavuuden toteuttamiseen, ota yhteyttä suoraan asiantuntijaamme:

Jouni Tolvanen, projektijohtaja
jouni@atflow.fi (050 452 5620)

Tai tutustu aiheeseen lisää täällä:
https://atflow.fi/cp/saavutettava-verkkopalvelu


Noora Rautiainen

Noora Rautiainen

Copywriter

Opitko uutta?
Tilaa lisää Uutisflow'lla 

- Sisältää kaikki blogikirjoituksemme, oppaita & tapahtumia

- Ilmestyy kerran kuukaudessa sähköpostiisi

- Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa

Käytämme tällä sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön